Podkarpacka Akademia Wina powstaje w Jaśle. Kurs dla przyszłych winiarzy ma 12 miesięcy; pierwszy rozpocznie się w lutym przyszłego roku. Akademię tworzy Fundacja na rzecz rozwoju winiarstwa w Polsce "Galicja Vitis", a jej partnerem jest samorząd Jasła.
"Naszą podstawową ofertą będzie roczny kurs winiarski. Po jego ukończeniu każdy z uczestników ma poprawnie założyć i prowadzić winnice oraz zrobić dobre wino" – powiedział PAP założyciel fundacji oraz inicjator przedsięwzięcia Roman Myśliwiec.
Dla słuchaczy zaplanowano 320 godzin zajęć; spotykać się będą podczas 20 zjazdów. Kurs rozpocznie się w lutym, kiedy zaczyna się wegetacja roślin. Zakończy się rok później egzaminem. W jego trakcie każdy z uczestników będzie musiał m.in. zaprezentować samodzielnie zrobione wino.
"Program oparty został na najlepszych światowych wzorach w tej dziedzinie, a wykładowcami będą najlepsi specjaliści polscy i zagraniczni. Duży nacisk chcemy położyć na zajęcia praktyczne, m.in. warsztaty prowadzone w winnicach, przetwórniach i laboratoriach" – podkreślił Myśliwiec.
Początki uprawy winorośli na obszarze Podkarpacia sięgają X-XI w. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Oprócz podstawowego rocznego kursu, jasielska akademia zamierza także organizować szkolenia dotyczące m.in. turystyki winiarskiej, marketingu w tej branży, oceny i degustacji win. Pierwsze z nich rozpoczną się w październiku.
Według Myśliwca, "sukces polskich winiarzy możliwy był w znacznym stopniu dzięki edukacji winiarskiej". "Ważną role odgrywało tutaj Podkarpacie. Region bywa określany mianem centrum edukacji winiarskiej w Polsce" – dodał.
Zdaniem rzeczniczki jasielskiego magistratu Agaty Koby, powstanie akademii wina "dobrze wpisuje się w strategię wizerunkową miasta, której głównym hasłem jest +Jasło w(inne) klimaty+".
"Nasze winiarstwo osiągnęło już całkiem wysoki poziom. Wina polskich winiarzy są znane i uznane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Warto jednak pamiętać, że odrodzenie współczesnego winiarstwa na Podkarpaciu zaczęło się w Jaśle; tutaj, w latach 80. ubiegłego wieku, powstały pierwsze winnice. Myślę, że działanie akademii w tym pomoże" – zaznaczyła Koba.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.
Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle; jej założycielem był Roman Myśliwiec.(PAP)
kyc/ je/ mag/