Wniosek o rejestrację nazwy "krupnioki śląskie" jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego został opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE - podał Urząd Marszałkowski w Katowicach. Jeżeli w ciągu dwóch miesięcy nie wpłynie żaden sprzeciw nazwa zostanie zarejestrowana.
Wniosek zawierający m.in. schemat produkcji, uzasadnienie historyczne oraz wyjaśnienie przygotowało na początku 2013 roku Stowarzyszenia "Krupnioki Śląskie". Jak wielokrotnie podkreślał prezes stowarzyszenia Grzegorz Miketa, chcą w ten sposób "chronić recepturę" produktu "wybitnie regionalnego" i mocno zakorzenionego w tradycjach kulinarnych.
Jak poinformowało w czwartek biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego wniosek o rejestrację nazwy "krupnioki śląskie" jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 20 lutego. Publikacja rozpoczęła dwumiesięczny okres na składanie ewentualnych sprzeciwów ze strony podmiotów z innych państw członkowskich.
"Jeżeli w terminie dwóch miesięcy od daty publikacji do Komisji Europejskiej nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, nazwa +krupnioki śląskie+ zostanie zarejestrowana (...) i produkt zostanie kolejnym regionalnym specjałem z Polski" - poinformowano.
Krupnioki śląskie są jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów wędliniarskich charakterystycznych dla tradycji kulinarnych Śląska, a przygotowanie wniosku o rejestrację tego specjału to - jak poinformował w czwartek Urząd Marszałkowski w Katowicach - przykład "współpracy samorządów województw: śląskiego i opolskiego", a także producentów i specjalistów. "Województwa wsparły producentów merytorycznie i finansowo, partycypując w kosztach przygotowania i opracowania wniosku przez eksperta" - podało biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego.
Działania związane z rejestracją nazwy"krupnioki śląskie" samorządy obu województw podjęły w 2011 roku. Na początku grudnia 2012 roku rzeźnicy i wędliniarze założyli Stowarzyszenie "Krupnioki Śląskie" z siedzibą w Katowicach i zdecydowali wówczas, że pod taką nazwą rozpoczną starania o rejestrację produktu w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Komitet założycielski tworzy kilkudziesięciu przedstawicieli firm z tej branży.
Krupnioki śląskie są wyrobem wędliniarskim, który w głównej mierze składa się z kaszy gryczanej często mieszanej z kaszą jęczmienną z dodatkiem wyrobów podrobowych (w największej ilości z wątrobą), z dodatkiem krwi, cebuli, przypraw. Pakowany jest do jelit zwierzęcych ze ściśle określoną długością oraz formowany w tzw. wianki. Dokładne proporcje znajdują się w złożonym wniosku.
Krupnioki śląskie znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, jednak jak wskazywał Miketa, "taki wpis większej ochrony krupniokom śląskim nie daje". "Dopiero Chronione Oznaczenie Geograficzne jako oznaczenie unijne daje faktyczną ochronę tego produktu" - powiedział w Katowicach w grudniu 2015 roku podczas konferencji poświęconej produktom tradycyjnym i regionalnym.
Wniosek o rejestrację nazwy "krupnioki śląskie" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne został przekazany Komisji Europejskiej 23 lutego 2015 roku, następnie pismem z dnia 31 sierpnia 2015 roku, na prośbę KE, został uzupełniony o dodatkowe informacje i wyjaśnienia. (PAP)
ktp/ dym/