Od czwartku na warszawskim Kamionku można doświadczyć smaku czekolady Wedla i poznać jej historię. Degustacje, czekoladowa makieta, wirtualna manufaktura, podglądanie, jak powstają słodkości oraz strefa relaksu na „piankach” ptasiego mleczka - to główne atrakcje nowego muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel.
Stary i zupełnie zniszczony budynek na terenie fabryki Wedla, w którym znajdowały się silosy, został zrewitalizowany. Teraz przypomina bombonierkę lub olbrzymią tabliczkę czekolady. Przeniesie się tutaj część produkcji, a jesienią pierwsi turyści odwiedzą, jedyne takie w Europie Środkowej, muzeum – Fabryka Czekolady.
Książka „Moc czekolady” Anny Czerwińskiej-Rydel przedstawia najmłodszym czytelnikom historię czekolady oraz jednej z najsłynniejszych polskich firm, która ją produkuje. Opowieść zaczyna się w Meksyku, od odkrycia krzepiących właściwości ziaren drzewa kakaowca.
Losy 26 rodów, których przodkowie przybyli z Niemiec do Warszawy, oraz ich wkład w rozwój przemysłu, nauki, kultury i życia społecznego miasta, zilustrowany fotografiami z rodzinnych archiwów, prezentuje album "Polacy z wyboru".