![Zamek Czocha. Fot. PAP/M. Kulczyński](/sites/default/files/styles/open_article_750x0_/public/202405/pap_20150409_1CM.jpg?itok=kvBUTRyk)
Średniowieczna kuchnia, opowieści o początkach państwa polskiego, pokazy alchemiczne oraz rywalizacje rycerskie to tylko niektóre z atrakcji festiwalu Twierdza Rycerska, który w czwartek rozpocznie się w Zamku Czocha (Dolnośląskie).
Zamek Czocha to średniowieczna warownia położona w miejscowość Sucha nad Zalewem Leśniańskim. To jeden z najbardziej malowniczych i dobrze zachowanych dolnośląskich zamków. „Zamek Czocha znany jest w całej Europie, jako obiekt związany z tajemnicami drugiej wojny światowej. Na początku dwudziestego wieku zabytek kupił bogaty przedsiębiorca i zamienił go w baśniową rezydencję pełną tajnych przejść i korytarzy. Ale historia zamku zaczyna się już w mrokach średniowiecza, kiedy przez fosę prowadził jeszcze drewniany most. Dlatego chcemy przenieść turystów kilkaset lat wstecz” – powiedział dyrektor Zamku Czocha Jarosław Kuczyński.
Uczestnicy festiwalu będą mogli obejrzeć walki rycerskie i pokazy artyleryjskie, przymierzyć zbroje oraz wysłuchać opowieści o początkach państwa polskiego. Przygotowano również pokazy alchemiczne i sokolnicze.
Interesująco zapowiada się również kulinarna odsłona festiwalu. „Mamy w tym roku wiele niespodzianek. Z pewnością zaskoczeniem będzie słodki i `bardzo martwy` rycerz. Nie chcę jeszcze zdradzać szczegółów, ale to nasza wariacja pewnego deseru z ciasteczkową trumienką – powiedział Piotr Kałuża, prezes Fundacji Projekt Historia, która współorganizuje festiwal. Goście będą mogli spróbować też średniowiecznych drożdżówek, dań przygotowywanych na żywym ogniu i dalekowschodnich przysmaków.
Festiwal zakończy się w sobotę.(PAP)
autor: Piotr Doczekalski
pdo/ dki/