Około 140 kupców oferujących produkty z Polski i kilkunastu krajów świata będzie miało swoje stoiska na rozpoczynającym się w piątek we Wrocławiu Jarmarku Bożonarodzeniowym.
W tym roku na Jarmarku Bożonarodzeniowym swoje produkty będzie prezentować rekordowa liczba kupców, bo aż 140. Z tego 84 wystawców pochodzi z Dolnego Śląska.
Stoiska lokalnych producentów znajdą się przede wszystkim na północnej pierzei rynku, w strefie "Wrocław Społecznie i Lokalnie". "Zaprezentują się certyfikowani wystawcy Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z Dolnego Śląska oraz organizacje ekonomii społecznej" - przekazał PAP Tomasz Myszko-Wolski z biura prasowego wrocławskiego magistratu.
Dodał, że organizacjom pozarządowym miejsca wystawiennicze zostaną udostępnione bezpłatnie, a dochód ze sprzedaży prac wytworzonych przez ich podopiecznych zostanie przekazany na cele statutowe organizacji.
Dolnośląscy producenci będą oferować miody, przetwory z warzyw i owoców, kiszonki wywarzane w oparciu o tradycyjne receptury oraz dolnośląskie wina i lokalne piwa.
Na jarmarku będzie można również skosztować potraw z różnych regionów Polski oraz krajów europejskich - m.in. alzackie podpłomyki flammkuchen, holenderskie i włoskie sery, węgierskie salami, hiszpańskie churros, podlaskie wędliny. Będzie też można tam znaleźć inspirację na świąteczne prezenty; oferowane będzie rękodzieło - rzeźba, ceramika, tkaniny, a także - jak dodał Myszko-Wolski - wyroby dekoracyjne i biżuteria z Afryki.
Wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy to również atrakcje dla dzieci, w tym warsztaty dla przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych.
Punkty handlowe usytuowane będą na rynku oraz na ulicach: Świdnickiej, Oławskiej i na placu Solnym. Jarmark będzie czynny do końca grudnia.
Według szacunków w ubiegłym roku Wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy odwiedziło ponad 1,2 mln osób.(PAP)
autor: Piotr Doczekalski
pdo/ pad/