Tłumy poznaniaków uczestniczyły w sobotę w obchodach Święta Niepodległości oraz w korowodzie i festynie poświęconym centralnej ulicy miasta Św. Marcin. Poznańskie obchody to także świętomarcińskie rogale wypiekane według tradycyjnej receptury.
Korowód w centrum miasta, oraz szereg atrakcji przy muzyce i rogalach – tak w Poznaniu obchodzony będzie 11 listopada. Od ponad 20 lat w stolicy Wielkopolski dzień ten, poza Świętem Niepodległości, świętowany jest także jako imieniny ulicy Święty Marcin.
Tysiące poznaniaków wzięło udział w obchodach Święta Niepodległości i największym od lat korowodzie oraz festynie poświęconym centralnej ulicy miasta – Św. Marcin. Nieodłącznym elementem obchodów były wypiekane według tradycyjnej receptury świętomarcińskie rogale.
Gęsina stanowi jeden z ważniejszych elementów naszego dziedzictwa kulinarnego – uważa dr Andrzej Stasiak z Uniwersytetu Łódzkiego. To smaczne i zdrowe mięso coraz częściej znów pojawia się na polskich stołach, choć jednak wciąż większość polskiej gęsiny trafia na eksport, głównie do Niemiec.
Tradycja rogali świętomarcińskich, nazywanych najsłodszym symbolem Poznania narodziła się w drugiej połowie XIX wieku. Ten tradycyjny przysmak jest nieodłącznym elementem obchodów dnia patrona głównej ulicy miasta – św. Marcina, które przypadają 11 listopada.
Kilkadziesiąt tysięcy poznaniaków brało udział w obchodach imienin ulicy Święty Marcin. Ich nieodłącznym elementem są świętomarcińskie rogale i organizowany od ponad 20 lat festyn. Impreza stała się sposobem na radosne uczczenie Święta Niepodległości.