Inne

06.11.2016

Augustowska jagodzianka na liście produktów tradycyjnych

Tradycyjna augustowska jagodzianka, nadziewana świeżymi jagodami, została wpisana na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie na tej liście figurują już 64 produkty z regionu.

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1608 produktów tradycyjnych.

Jagodzianka jako produkt sprzedawana jest od lat i znana jest w całej Polsce, ale to właśnie Augustów zasłynął ze smaku jagodzianki- powiedziała PAP Katarzyna Tomecka z Pracowni Cukierniczej, gdzie od lat 70. ubiegłego wieku wypieka się jagodzianki.

Tradycja wypieku bułek jagodzianek - jak podają wytwórcy - sięga w regionie Puszczy Augustowskiej XVIII wieku. Dodają, że mieszkańcy tych terenów dostrzegli "walory smakowe i zdrowotne" czarnych jagód tak licznie rosnących w tamtejszych lasach. Miejscowi zaczęli wykorzystywać jagody w przygotowywaniu przeróżnych dań i wypieków, a niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji bułeczek nadziewanych jagodami.

W Pracowni Cukierniczej jagodzianki są wyrabiane według receptury jej właściciela Polikarpa Augustyniaka. Tomecka powiedziała, że to, co ważne w wypieku jagodzianki, to naturalne i świeże produkty, które nadają im "niepowtarzalny smak".

Do wyrobienia ciasta na drożdżówkę potrzebna jest: mąka pszenna, drożdże, sól, mleko, cukier oraz jaja. Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, pozostawia się je do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy rozwałkować i podzielić na równe części. Na kawałek ciasta nakładane jest nadzienie przygotowane z jagód i cukru. Na koniec formowane są bułeczki w odpowiednim kształcie i wypiekane do uzyskania odpowiedniego złocistego koloru.

Tomecka powiedziała, że tym, co wyróżnia augustowskie jagodzianki, jest duża ilość nadzienia jagodowego w stosunku do ilości ciasta. Dodała, że nadzienie sporządza się ze świeżych jagód, a nie np. marmolady czy konfitur. Przekonywała, że w jagodziankach "zakochali się" nie tylko miejscowi, ale również turyści odwiedzający Augustów.

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski". (PAP)

swi/ son/

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.
Do góry

Walka
o niepodległość
1914-1918

II Rzeczpospolita

II Wojna
Światowa

PRL